mummy, daddy love u so much sayang

Lilypie

Aliesya now is

Lilypie Second Birthday tickers

Story my journey of little girl...si kiut Alisha

Thursday, December 31, 2009

HAPPY NEW YEAR 2010 !!!


Bye 2009 and thanks for your thoughts and memories

Cheers to a new 2010 and another chance for us to get it all right...

   

Tuesday, December 29, 2009

Curious Kids Need to be Tough Inside

Semua ibu-bapa mengimpikan anak yang sihat dan bebas dari sebarang penyakit, tetapi kanak-kanak contohnya lebih terdedah dengan penyakit dari orang dewasa. Alisha contohnya suka sangat memasukkan sebarang objek di tangan ke dalam mulut, kebanyakannya ibu bapa sangat bimbang dengan tabiat ini kerana ia dianggap satu daripada perantara yang boleh memindahkan bakteria atau virus penyebab sebarang jangkitan.
Tidak dinafikan memasukkan objek ke dalam mulut adalah risiko paling tinggi bayi atau kanak-kanak mendapat jangkitan. Tetapi dinafikan juga inilah adalah sifat atau tindakan semulajadi bayi atau kanak-kanak, tindakan ini sangat penting kerana secara tidak langsung boleh membantu bayi atau kanak-kanak ini membentuk daya ketahanan diri.

Malah ramai ibu bapa yang lebih berhati-hati sehingga lebih rela membiarkan anak mereka memerap dirumah atau menonton televisyen sepanjang hari daripada membiarkan mereka membuat aktiviti luar seperti membenarkan mereka bermain di padang dan balik rumah dengan baju kotor. Namun kita tidak sedar bahawa ia adalah proses pembelajaran kanak-kanak tadi dan memasukkan objek dalam mulut adalah mengatasi kegatalan gusi akibat pertumbuhan gigi.

Kajian juga menunjukkan kanak-kanak yang dibesarkan dalam persekitaran yang terlalu bersih lebih mudah mengalami demam, alahan juga asma.

Di sini adalah langkah-langkah yang boleh diambil untuk memastikan anak-anak kita kekal sihat,

Dari dalam kandungan

Oleh itu penjagaan bayi adalah dari dalam kandungan lagi kerana tempoh sembilan bulan itu di sifatkan sebagai waktu paling penting bagi ibu untuk memberi lebih perhatian kepada kesihatan diri dan bayinya.

Susu Ibu

Seperti sedia maklum kita tahu, susu ibu mengandungi bakteria baik di panggil Laktobasilus yang penting untuk sistem pencernaan si kecil, kita disarankan untuk menyusukan bayi kita sekurang-kurangnya 6 bulan.Walaupun ramai ibu sedar kepentingan memberi susu badan, tetapi masih ramai tidak boleh meneruskannya, mungkin mungkin disebabkan si ibu berasa tertekan atau kurang mendapat sokongan sama ada daripada keluarga mahupun di tempat kerja oleh itu ramai ibu-ibu yang beralih kepada susu formula.
Tidak salah memberi susu formula, tetapi kita kena pandai memilih susu formula yang baik untuk anak kita, pilihlah jenama mengandungi Latobasilus kerana ia dapat membantu melindungi anak daripada kerap mendapat jangkitan. Juga susu yang mengandungi DHA, AA dan SA.

Imunisasi

Mengapa imunisasi penting? Setiap hari kanak-kanak terdedah kepada pelbagai jenis kuman (mikro organisma) yang boleh memasuki badan saluran pernafasan, mulut, kulit, makanan dan minuman. Virus dan bakteria ini juga mudah tersebar antara manusia melalui percikan air liur ketika batuk dan bersin.

Walaupun kebanyakannya tidak berbahaya, sebahagian kecil mikro organisma ini, khususnya virus dan bakteria, boleh menyebabkan masalah kesihatan serius, contohnya campak, difteria dan polio.

Makanan berkhasiat
Ibu bapa juga perlu pandai memilih dan memberi makanan yang berkhasiat kepada anak-anak. Contohnya memberi makanan atau produk yang mengandungi probiotik seperti yogurt, Prebiotik boleh menjadi makanan kepada bakteria baik di dalam usus, ia boleh diperoleh daripada makanan seperti bawang merah, bawang putih, asparagus, cikori, pisang dan gandum. Makanan seimbang adalah amat penting dan ibu bapa perlu memainkan peranan penting untuk mengawal pemakanan anak mereka.


Tidur yang cukup.
Selain daripada pemakana, tidur yang cukup juga amat penting untuk anak-anak kita. Kekurangan tidur dan rehat secukupnya boleh melemahkan daya ketahanan badan sikecil.

Peluang bermain di luar
Dengan cara ini kita memberi peluang kepada anak-anak kita tertedah kepada persekitaran yang sememangnya banyak bakteria dan virus. Oleh itu kita boleh menguji daya tahan badan anak kita.


Amalkan gaya hidup sihat
Pada masa yang sama ibu bapa perlu mengubah cara hidup dengan merokok (bagi yang merokok), dan rajin bersenam.
Kanak-kanak yang menghidu asap rokok dikategorikan sebagai perokok sekunder juga mempunyai risiko seperti perokok itu sendiri.

Frisoshield™ with P2 Dual System™ is a combination of nutrients:
- GOS, lcFOS and Friendly bacteria - Bifidobacterium lactis to help increase intestinal bifidobacteria and help maintain good intestinal environment.
Friso Gold 3 also contains DHA, AA and SA, essential nutrients that aid a growing child’s overall development.
With Friso Gold Frisoshield™ P2 Dual System™, you can allow your child to explore his world and at the same time, giving you peace of mind at work.
Friso Gold 3. Curious kids need to be tough inside.
For ages : 1 to 3 years
Available in : 900g can

* so lepas ni tak gusar lagi nak pergi mana-mana sebab all are protected :) Saya kanak-kanak yang sihat... hehehe lepas ni boleh juga cuba susu ni pulak kan... Alisha pun nak masuk satu tahun.

Untuk maklumat lanjut sila klik

Monday, December 28, 2009

Flash Card

Tadi keluar nak cari flash card untuk Alisha, cuma sempat pergi Jusco jer... mula-mula pergi Jusco Alpha Angle, Wangsa Maju. Cari punya cari, takda lah pulak, yang kelakarnya masa tanya kat budak Jusco tu, '' dik ada jual Flash card tak?? aaaa flash card, apa tu kak?? mmm ada jugak orang tak tahu apa itu Flash Card, takpe lah... cuba cari kat Jusco lain. Pergi Jusco Keramat, takda juga... tapi dok belek-belek CD kat counter CD boleh pulak ternampak satu flash card ni, tapi macam dah buka jer...mmm tanya kat budak Jusco tu ada yang baru tak?? takda lah pulak, tapi nak sangat punya pasal ambik saje lah....



Inilah rupa flach cardnya from YBCR, tapi dapat yang step 2, so nak tanya blogger-blogger yang tahu kat mana lagi nak beli flach card macam ni yer??? or ada sugesstion tak ??

   

Saturday, December 26, 2009

Bengang !!!

huhuhu, bengang betullah, dalam berhati-hati mesti akan terkena... nak buat macamana benda dah jadi.

Sory Alisha yer, mummy lepas geram dalam blog Alisha, anyway sebenarnya I pun nak ingatkan kepada semua orang kat luar sana tentang hidden charges ni. I tak kisah kalau patut di bayar I akan bayar, tapi kalau dealer or reseller tak explain betul-betul memang I sakit hati sangat-sangat bila sampai bill macam-macam charges yang kena bayar... ish boleh naik hantu u.

ok straight to the point, Nov hari tu I ada pergi PC Fair and register one of the internet line and as reseller tu explain kat I perlu bayar RM100 as upfront payment and I akan dapat modem and all that, and on the first bill I akan dikenakan charge prorate and activation RM 60. Ok so I faham lah kan, that means kalau nak daftar broadband tu just RM60 hinggit jelah kan, so I fikir oklah murah compare than other provider due to I kena beli modem beratus-ratus tapi service, nan adoo. Yang ni pun modem tak lah jugak free tapi sebab ada contract tu yang kira free lah modem tu. Contract mak oi lama lah jugak 24 bulan yer.. Alisha masuk 3 tahun baru leh terminate service diaorang ni, kalau u all terminate masa contract on u akan di kenakan penalty charges RM299....

Ok back to my story, bila I tengok bill I online I tengok ish banyaknya my first bill?? Study punya study bill, ish apahal lak ada extra RM100 ni?? oooo gupenyer ada lagi charges nokk diaorang tak bagitau, REGISTRATION fee RM100 !!! Adoi banyak nyer charges... so conclusion nya kat sini nak daftar beruk band ni, u kena bayar RM160 hinggit = ACTIVATION and REGISTRATION FEE mak oi mahal yer.... Macam I kata kalau service bagus, surf internet pun smooth bayar banyak mana pun I tak kisah, tapi explain lah betul-betul .. jangan lah nak perdajal owang, kalau I diberitahu awal-awal takde lah I terkejut tgk bill I yang ntah apa-apa ni... dah mungkin I tak daftar pun, mahal nya, so I akan survey other provider. dah lah ada contract WT hekk.

So u all kalau nak daftar apa-apa?? u all pastikan u are well explain dengan dealer or reseller yang nak untung sahaja tu, u all kenalah check and double confirm about ,

1. Ada contract ke takde??
2. U all nyer contract period
3. Registration fee, ada/tidak
4. Activation fee, ada/tidak
5. Stamp Duty
6. Pro-rate charges
7. Penalty charges, how much??
8. Trial Period
9. Advanced payment

dan apa-apa lagi yang perlu di tanya... yelah nanti takde lah jadi macam I, juling mata tengok bill.... kalau di fikir-fikir kan balik, memang confuse, yelah 2 charges berbeza tetapi sama...
REGISTRATION FEE = RM 60
ACTIVATION FEE = RM 100
So senang cerita, lain katalah " Cik kalau mahu daftar ini beruk band u kena bayar RM 160.00 ooo"
* memang sakit hati....
* will be attach the bill later :(


Friday, December 25, 2009

ABC Song for Kids Easy and Fun

video

video


video










Thursday, December 24, 2009

HAPPY BIRTHDAY TO ME

hihihi, bila buka blog Alisha, nampak satu blogger tu punya post, "TO DAY IS my BIRTHDAY" by Hanz or http://thehoneybunch.blogspot.com, eh samalah ngan birthday kita...
Anyway malam tadi daddy belanja dinner and tak plan apa-apa untuk birthday tahun ni, cuma harapan semoga dimurahkan rezeki, dipanjangkan umur, kekal bahagia bersama suami tercinta dan mampu melihat, serta membesarkan si Alisha dan juga mampu produce adik Alisha lagi hihihi... dan to all my friend yang tak putus-putus write kat wall fb tu, "Big thanks to all those yang wish happy birthday to me, you are so wonderful in my life, Bersyukur kepada Allah, sehingga saat ini diriku masih bernafas" Amin.
Juga kawan-kawan blogger, silent reader(ade ker) Thanks coz singgah dekat blog Alisha yang tidak seberapa ni :P






Tuesday, December 15, 2009

Picture Alisha : 9 month 11 days

* hari ni mummy ada dinner kat Sunway Convention Centre, kesian Alisha kena tinggal :(
Anyway tengah tunggu kawan nak datang ambik ni, upload gambar Alisha dululah...heheh







---------------------------------------------------------

ni pulak gambar mummy Alisha dinner tahun lepas, tema Wild Wild West, masa ni Alisha dalam perut mummy, leh jer bawak gi mana-mana, tahun ni Alisha duduk ngan nenek yer :)

   

Sunday, December 13, 2009

VIDEO NI BEST LAH

Dua 3 hari ni memang saya ada banyak masa, tapi bukan dirumah yer tapi di office, bekerja pada hari Sabtu Ahad adalah agak relax and boleh kalau nak surf internet, tapi bukan guna komputer office, sebab semua unrelated website tak boleh buka yer, nasib baik wifi office ada...hihihi

Sebenarnya sejak baca blog mummy Qarissa ada lah daftar Brillkids cuma takda masa nak baca forum dan biarkan saja, Brillkids website tu memang adalah dua kali baca, lepas baca mengenai How To Convert You Tube Video To DVD? entry kat blog Qarissa so baru lah sedar sikit nak baca forum, memang betul kata Watie, forum kat sana sangat berguna, semua ibu-ibu tidak kedekut untuk share everything. So tengah baca satu forum ni ''How to make my son read??? Your experience and tips, please'' ada satu ibu bagi satu website iaitu www.dreamenglish.com so buka lah website ni dan tengok video ni comel sangat..... so layan lah video kat bawah ni yer....
video



video



video

Many thanks to mother of faith sebab share video ni yer.

Monday, December 7, 2009

Gigi Alisha

Alisha's 1st, 2nd, 3rd and 4th Tooth at 9 month 7 days,
boleh tak Alisha tumbuh gigi serentak.
Nasib baik tak demam....

gigi bahagian atas

*gigi 1,2,3 dan 4 sekali gus tumbuh....
tengok tu gigi atas dah bawah, yang pastinya susah nak capture gambar gigi ni,
maybe picture tak berapa clear coz guna camera phone jer :)
   

Your baby may be ......

1o month....
MASTERED SKILLS - most babies can:
• Crawl or shuffle quite fast
• Pull himself up
• Climb a few stairs and possibly slide down them
• Cruise around the furniture
• Pick things up with a pincer grasp
• Wave goodbye.

EMERGING SKILLS - may be able to:
• Play with stacking rings begins by taking them off as this is easier than putting them on. Learning to stack the rings in order of size will not come until your baby is older.
• Understand and follow simple instructions like ‘give me the teddy’
• Copy simple words that you say
• Play ball and roll a ball back to you
• Crawl through a play tunnel.

ADVANCED SKILLS - a few babies can:
• Start to push simple shapes e.g. square, circle, triangle, through a shape sorter
• Drink from a cup
• Stand alone for a few seconds.

http://www.annabelkarmel.com

Update Alisha at 10 month old

Adus berkarat sudah blog ni, sampai tak update pun Alisha at 10 month, so far banyak yang sudah Alisha pandai buat... sudah pandai berdiri tapi kena pegang sesuatulah. So memang Alisha melangkau yer, sepatutnya Alisha merangkak dulu, tapi tiada tanda-tanda yang Alisha merangkak. Angkat-angkat punggung jelah si bam bam ni...



nampak tu dah pandai berdiri sendiri, kalau dudukkan mesti nangis-nangis nak berdiri balik

Friday, November 27, 2009

Ish bersawang : : Out of topic

Lama tak update blog, penyakit malas menular.... maybe di sebabkan kesibukan kerja. Anyway nak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidil Adha", for me this time, i raya kat office u. Coz hari ni I bekerjalah... kesian kan...kesian kat my bucuk Alisha. Nak buat camana sayang, mummy kena kerja yer sayang. Bukan taknak kerja office hours, tapi tak sesuai dengan jiwa I lah...I tak suka kerja office hours, kalau Sabtu Ahad cuti nak kuar shopping mesti ramai orang... tak syok. Ish sebenarnya tengah bosan ni .

Alisha bucuk mummy dah tumbuh gigi, gigi Alisha tumbuh, atas bawah sekali yer....kesian Alisha, nasib baik tak demam.... dan sampai sekarang tak pandai merangkak... harap angkat-angkat punggung jer gerak nya tak lagi.... kelakar pun ada. Dah pandai panggil dady, nenek, abah (panggil atuk lah tu) no, yes dan ya ya. Anyway nanti nak update gambar baru :)

Wednesday, November 11, 2009

Si Comel Berbaju Raya Contest

THIS ENTRY IS STICKY MODE
Ish dah lama tak masuk contest ... but anyway nak trylah masuk contest ni yang di anjurkan oleh baby ibu, dan juga di sponsor oleh Gin & Jacqie, eoe Online, leanalittleshop, Sherry, TH, Mia dan Niko..
Blog baby ibu nih memang suka buat contest dan kite pernah menang yer... Alhamdullilah rezeki Alisha. Untuk makluman semua bukan Alisha yang masuk contest tapi dan untuk anak sedara kite merangkap sepupu Alisha, bukan tak nak masukkan Alisha tapi belek-belek sume gambar Alisha sume masam jer... Yang best gambar anak sedara kite nikan memang lain dari yang lain... tak caya cuba tengok gambar kat bawah nih ...
Nama: AISY NAZEM
Umur: 10 bulan
Tarikh lahir : 19. Dec 2008

Memang lain daripada yang lain kan ?? Siap bertanjak lagi, macam Hang Tuah tak??
Tanjak tu pula ilham dari atuk Aisy. So sesiapa yang masih tak joint contest ni marilah beramai-ramai menyertai nya. Antara syarat nya ialah seperti dibawah :)

Cara Penyertaan
Pertandingan dibahagikan kepada Kategori A (Boys) dan Kategori B (Girls) - Kategori A (Boys)
Pertandingan dibahagikan kepada dua fasa:
Fasa 1: 23 September 2009 – 15 Oktober 2009 - Semua peserta submit gambar Si Comel Berbaju Raya.
Fasa 2: 16 Oktober 2009 – 31 Oktober 2009 - Top Ten akan dipilih. Pemenang akan dipilih berdasarkan undian.

Syarat Penyertaan
Jadi Follower BabyIbu dan add BabyIbu dalam bloglist anda -memang follower
Letak banner di sidebar blog anda dengan link ke entri ini- done
Membuat entri mengenai contest ini diblog anda- done
Dalam entri itu, upload satu (1) gambar si comel anda berbaju raya (berbaju raya = baju kurung/baju melayu) - done
Sila nyatakan nama si comel dan umurnya- done
Dalam entri tersebut pastikan anda mention dan link ke BabyIbu dan semua sponsor (no link back will be disqualified)- done
Bila dah siap, tinggalkan link entri anda di entri ini- done

Yang pasti, semua hadiah-hadiahnya menarik so kalau tak percaya silalah terjah blog babyibu

SELAMAT MENCUBA







Thursday, October 29, 2009

Awas puting bayi!

petikan dari akhbar kosmo....

ADAKAH anak anda menggunakan puting bayi? Jika ya, anda mungkin perlu menghadapi kenyataan yang pahit hasil penemuan terkini bidang perubatan.
Kanak-kanak yang menggunakan puting bayi sebenarnya berisiko tiga kali ganda menghadapi kesukaran bercakap ketika usia mereka menjelang dewasa kelak.
Kajian saintis mendapati kanak-kanak prasekolah yang menggunakan puting bayi sekurang-kurangnya selama tiga tahun lebih cenderung mempunyai kesukaran membuat ucapan berbanding kanak-kanak yang langsung tidak menggunakan alat tersebut.
Penyelidikan tersebut turut membuktikan kanak-kanak yang menghisap jari juga menghadapi risiko lambat bercakap.

Kajian yang dijalankan sebelum ini oleh The American and Chilean adalah bagi mengetahui hubung kait antara tabiat suka menghisap ibu jari, penyusuan ibu dan penggunaan puting bayi bagi menenangkan bayi terhadap 128 orang kanak-kanak yang berumur antara tiga hingga lima tahun.
Mereka juga menggunakan ujian linguistik bagi mengenal pasti tahap normal perkembangan kebolehan bertutur dalam kalangan kanak-kanak tersebut terutama yang melibatkan sebutan dan bunyi huruf.
Menurut ketua penyelidik dari Universiti Washington, Dr. Clarita Barbosa, kanak-kanak yang menghisap jari, ibu jari atau puting bayi untuk tempoh sekurang-kurangnya selama tiga tahun akan mengalami gangguan dari segi perkembangan bahasa dan pertuturan sehingga tiga kali ganda.
Berbanding kanak-kanak yang diberi susu ibu sehingga mencecah usia sembilan bulan dan langsung tidak menggunakan botol susu, risiko terhadap mereka amat rendah.
"Hasil ujian ini menjelaskan bahawa lebih lama penggunaan puting bayi, kesukaran untuk bertutur akan semakin meningkat," jelas Barbosa.
Tambahnya, walaupun keputusan ini memerlukan bukti yang lebih mendalam terutama melibatkan jangka masa penyusuan ibu, orang ramai harus melihatnya sebagai langkah berjaga-jaga.
Perdebatan mengenai penggunaan puting bayi tersebut telah lama merunsingkan ibu bapa kerana sesetengah kanak-kanak amat selesa menggunakan puting tersebut bagi menenangkannya.
Doktor gigi bagaimanapun berkata, penggunaan puting bayi pada keadaan tertentu berupaya mengubah pembentukan gigi apabila digunakan terlalu lama.
Kajian itu dilakukan oleh sebuah pasukan dari de Rehabilitacion Club De Leones Cruz del Sur dan Universiti Washington. Ia diterbitkan dalam jurnal BMC Paediatrics.

Penggunaan secara berlebihan
Penggunaan puting bayi secara berlebihan, secara salah atau terlalu lama sehingga melangkaui zaman persekolahan boleh membawa kepada masalah mulut dan gigi.

Gejala-gejalanya ialah:
* Gigi beralih posisi - Gigi tertolak ke depan menyebabkan gigi bawah dan atas bahagian depan tidak bertemu dengan baik.
* Kerosakan gigi (bahagian depan) - Berlaku jika puting bayi dicelup ke dalam bahan manis sebelum dihisap.
* Bernafas melalui mulut - Anak anda mungkin akan lebih cenderung untuk bernafas melalui mulut berbanding hidung. Keadaan ini boleh menyebabkan anak mengalami masalah air liur meleleh berpanjangan.
* Masalah pertuturan dan bahasa - Anak anda mungkin tidak dapat menggunakan sepenuhnya pergerakan lidah yang diperlukan untuk menghasilkan semua sebutan dan peluang mereka mungkin lebih tipis untuk menggunakan bunyi bagi tujuan berkomunikasi.
* Menggalakkan anak berhenti menggunakannya - Kebanyakan kanak-kanak berhenti menghisap puting bayi, jari atau ibu jari pada umur antara dua dan empat tahun. Bagaimanapun, menghisapnya terlalu lama melebihi enam atau tujuh tahun (ketika gigi kekal sedang tumbuh) boleh mengakibatkan masalah gigi dan mulut.


note : alamak Alisha hisap puting lah.....tengoklah banyak tak koleksi puting Alisha ??? Tapi Alisha hisap puting masa nak tido jer... anyway kalau dah nyenyak dia pandai buang sendiri, takdalah selalu melekat...tapi takut jugak...





ALISHA 9 MONTH

Today Alisha dah 9 bulan Alhamdullilah semuanya baik, cuma lately ni Alisha ni sangat lasak dah 2 hari lepas baru jatuh katil buat kali yang kedua. Ini semua atas kecuaian daddy nya yang tidur mati dan tak sedar anak dah meniarap dan cuba jadi stunt women. Anyway semua selamat cuba ada lebam sikit kat dahi....so far masih lagi belum merangkak... tapi mulut semakin becok....ba ba ba , ta ta ta, dah pandai tepuk amai-amai. So far gigi belum tumbuh lagi, mak kata kalau saya masa 9 bulan dah mula belajar berjalan, anyway tengok Alisha ni masih belum menunjukan tanda-tanda nak belajar berjalan. Dah pandai pegang barang , dan main sendiri....yelah kalau pegang mainan boleh pulak bebel-bebel ngan mainan tu. Perasan Alisha ni kalau say "NO Alisha, dont play at that side", contohnya suka sangat pegang electric extention tu, lepas tu boleh pulak gelak-gelak noty sambil jeler lidah, sabar jelah.

Your baby may be
MASTERED SKILLS - most babies can:
• Crawl backwards and forwards and may also be able to turn around
• Stand while holding onto something but not yet able to let go and sit down again
• Uses two syllable words like ‘Mama’ and ‘Dada’ and makes up her own words for familiar people or things like ‘Oom-pah’ for Grandpa.

EMERGING SKILLS - may be able to:
• Climb upstairs but may not be able to climb down again
• Cruise while holding onto furniture
• Put objects in a container and remove them
• Use pincer grip to pick up small objects like raisins or peas
• Memory is improving – if you hide a toy under a bucket she will remember it is there
• Begins to understand the word ‘no’.

ADVANCED SKILLS - a few babies can:
• Place stacking rings on a spindle
• Has more coordinated hand movements and may be able to build a tower of two bricks
• Play ball and roll a ball back to you
• Understand simple instructions with gestures.

http://www.annabelkarmel.com





Thursday, October 22, 2009

Makanan Perlu Dielakkan Sehingga Bayi 2 Tahun

*tengah search article tentang makan bayi kat google terjumpa article ni, anyway setahu saya memberi makanan untuk bayi ni memang kita perlu berhati-hati sikit. Yelah saya ni baru anak sorang takda pengalaman lagi....sebab baru-baru ni anak kawan ada masuk hospital coz alergi dengan telur, anak nya baru berumur 6 bulan lebih, kawan saya bagi makan telur... last-last tumbuh ruam satu badan dan nak sampai kebiru-biruan . Ish memang takut, so ada orang cakap yang ni boleh yang tu tak boleh di tambah dengan pantang larang orang dulu-dulu... tak boleh bagi labulah, nanti angin...tak leh bagi pulutlah, nanti gagap apabila bercakap, anyway kita pun tak tahu kebenarannya, so lebih baik mendapat nasihat doktor yang bertauliah yer :)

so article nya .....
Written by Iman Jamila
Saturday, 21 July 2007 17:45
Semakin bayi anda membesar, semakin dia berminat mahu mencapai dan merasa makanan yang anda makan. Anda juga semakin tidak sabar untuk memperkenalkan makanan yang baru kepada anak anda.

Perlu diingat, tidak semua makanan sesuai untuk bayi anda kerana ada antara makanan belum lagi sesuai dengan sistem penghadaman bayi anda yang belum matang dan juga boleh membawa kepada masalah alahan. Tercekik juga adalah antara sebab kenapa sesetengah makanan tidak sesuai dimakan oleh bayi anda. Penting untuk anda tahu makanan yang perlu dielakkan.

Teruskan membaca…
Makanan Yang Perlu Dielakkan: Baru Lahir Hingga 4 atau Hingga 6 Bulan
* Semua makanan pejal :
Sistem penghadaman bayi belum dapat menghadam makanan pejal dengan sempurna.
Makanan Yang Perlu Dielakkan: 4 Hingga 12 bulan
* Garam, gula dan rempah-rempah yang pedas dan kuat :
Sistem penghadaman bayi belum bersedia. Anda mungkin menghadapi masalah memberi
anak anda makan makanan yang berkhasiat jika anak anda diperkenalkan dengan rasa manis
gula terlalu awal.
* Makanan Yang Telah Diproses:
Sup, sayur dan buah-buahan dalam tin mempunyai kandungan garam dan gula yang tinggi.
* Putih Telur :
Bayi boleh makan kuning telur etapi anda perlu tunggu sehingga bayi berumur sekurang-
kurangnya setahun untuk memberinya putih telur kerana risiko alahan putih telur adalah
tinggi.
* Buah-buahan Citrus:
{mosimage}Buah-buahan dan jus citrus seperti buah oren, lemon dan anggur boleh
menyebabkan alahan terhadap bayi bawah setahun terutamanya jika terdapat sejarah alahan
dalam keluarga. Buah-buahan citrus juga mengandungi asid yang tinggi dan boleh
menyebabkan ruam yang pedih.
* Madu :
Walaupun madu sangat berkhasiat tetapi ia tidak sesuai untuk bayi berumur bawah setahun
kerana boleh menyebabkan 'botulism' yang boleh membawa kepada maut!
* {mosimage}Kacang, Mentega Kacang :
Selain daripada risiko alahan kepada kacang yang sangat tinggi, kacang juga boleh
menyebabkan bayi tercekik terutamanya mentega kacang.
* Susu Lembu, Susu Kambing, Susu Soya dan semua produk susu yang tidak dipasteur :
Teruskan dengan susu ibu atau susu formula sehingga bayi setahun. Bayi masih belum boleh
menghadam protein dalam susu lembu dan kandungan mineral yang tinggi boleh merosakkan
buah pinggang bayi. Ia juga tidak mempunyai semua khasiat yang bayi perlukan. Produk susu
lain seperti yogurt dan keju boleh diambil hanya jika tiada sejarah alahan terhadap susu lembu
dalam keluarga.
* Makanan Laut :
Makanan laut terutamanya yang bercengkerang antara makanan yang mempunyai risiko
alahan yang tinggi.
* Air Kopi, Teh, Sebarang jenis minuman berkafein dan juga minuman berkarbonat.
* Jus Buah Pekat :
Cairkan dahulu jus buah dengan nisbah jus:air adalah 1:10.
* Gandum dan Produk Gandum :
Kebanyakan bayi boleh menerima gandum (dalam bijirin, roti atau biskut) di dalam diet mereka apabila umur mereka 6-8 bulan. Tetapi anda boleh tunggu sehingga umurnya setahun jika anda risau akan masalah alergi.
* Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah :
Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis
makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3
tahun.

Makanan Yang Perlu Dielakkan: 12 bulan hingga 24 bulan
* Susu Rendah Lemak :
Bayi/kanak-kanak yang sedang membesar memerlukan lemak dan kalori untuk pertumbuhan
dan pembesaran. Selepas umurnya 2 tahun, anda boleh mula memberi susu rendah lemak jika
anak anda terlebih berat. Berbincang dengan doktor anda seelok-eloknya.
* Lain-lain Makanan Yang Mungkin Bayi Alah :
Tunggu hingga umurnya setahun jika keluarga anda ada sejarah alahan terhadap apa-apa jenis
makanan seperti jagung, soya, coklat. Jika sejarah alahan adalah teruk, tunggu sehingga 3
tahun.

sumber http://ratuhati.com



Friday, October 16, 2009

MamaTisya Duit Raya Giveaway

THIS ENTRY IS STICKY MODE

Last minute giveaways, giveaway yang sangat menarik.... kepada 5 orang yang bertuah akan menerima duit raya yang akan dimasukkan terus kepada akaun anda. So apa lagi kalau ada rezeki tak kemana kan ?? Segeralah menyerbu blog Mama Tisya

Syarat penyertaan yang sangat mudah, antaranya ialah seprti di bawah :
1. Terbuka kepada semua blogger
2. Buat 1 entry & pastikan STICKY MODE smp 14 oktober 2009
3. MamaTisya Duit Raya Giveaway (hanya tajuk ini yg diterima)
4. Add banner di atas di sidebar blog anda
5. Pastikan ada link MamaTisya (no link back will be disqualified)
6. Seramai 5 org blogger bertuah akan dipilih melalui RANDOM ORG
7. Sila tinggalkn nama & email anda di cni
8. hanya yang memenuhi syarat-syarat ini sahaja yg akan layak
9. Keputusan akan diumumkan secepat yg mungkin
10. Duit raya tersebut akan di bank-in trus ke akaun bank anda nanti

" Sangat mudah kan... apa lagi marilah beramai-ramai memeriahkan lagi contest ini :) "

Monday, October 12, 2009

HARI RAYA 2009

Sebelum Hari Raya melabuhkan tirai.... belum terlambat untuk menghapdet picture raya, walaupun sekarang mode rumah terbukalah, office terbukalah...anyway kita harus bersyukur kerana mendiami muka bumi yang aman ini :) layan lah antara gambar-gambar raya ni yer....




Lokasi : Masjid Tanah, Melaka
Gambar antara datuk, Dania Alisha, Sufiya AAliya dan Aisy Nazim

Sunday, September 27, 2009

ALISHA DAH PANDAI....???

Sekarang ni Alisha dah nak masuk 8 bulan... lagi dua hari lagi... si kecik ni pun so far semakin pandai membebel, mungkin untuk permulaan Alisha nak pandai cakap... tapi yang kelakarnya Alisha suka sangat sangat sebut ba-ba-ba-ba-ba... sangat kiut... so far suka sangat tengok development Alisha, excited sangat bila dia dapat buat sesuatu yang lain. Tapi daddy Alisha ni yang tension coz, Alisha dok sebut ba-ba-ba-ba-ba not di-di-di /da-di...hihihihi....kalau Alisha dok membebel ba-ba-ba-ba-ba... mulalah daddy tegur... no Alisha, not ba ba ba say di di di di ... oh sungguh excited tul daddy Alisha ni...
Satu lagi habit alisha yang kami perasan ialah suka sangat buat sepit ketam... jari tu tak leh nak duduk diam mesin nak silang-silang kan.Anyway achievement yang lain tu untuk baby yang going to 8 month so far Alisha dah achieve...dan paling penting Alisha sihat dah semakin bam-bam :)

8 Months Old
MASTERED SKILLS
- most 8 months old babies can:
• Sit unsupported with her legs out in front of her and can lean forwards and sideways without toppling over
• Say 'mama' and 'da-da' but may not know what the words mean.

EMERGING SKILLS
- may be able to:
• Stand holding on to someone or something
• Bottom shuffle
• Start crawling
• Point to things that she wants with her index finger.

ADVANCED SKILLS
- a few babies can:
• Cruise around furniture while holding on
• Pull up to a standing position from sitting
• Pick up a small object with the pincer-grip using thumb and first or second finger.

http://www.annabelkarmel.com

Thursday, September 24, 2009

LAMA TAK UPDATE + SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN

Ish lama dah tak update blog, Anyway masih tidak terlambat nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR BATIN untuk semua keluarga, rakan-rakan, silent reader and kenalan blog sekalian....
huhuhu busy lah sikit atau tak sempat nak update apa-apa??. Lately memang busy... yelah sekarang tak leh nak online kat office coz internet dah kena blok...just boleh acsess yang related dengan kerja saja. Balik rumah dah penat, main ngan Alisha dan takda masa nak update... kalau nak online pun, time tu lah nak menuai di Farm Ville...
So sekarang Alisha pun semakin membesar dan bijak dah budak kiut ni...dah pandai merajuk n merengek manja gitu. This raya kami sekeluarga balik beraya di rumah mertua di Masjid Tanah Melaka, raya kali ni memang berbeza dari tahun dahulu sebab tahun ni, kali pertama beraya sebagai ibu, dan memang excited beraya dengan Alisha... so tahun ni boleh collect duit raya. Memang seronok bila beraya bersama anak ni kan??Terbayang beraya masa zaman kanak-kanak dulu...memang meriah.
Dalam kemeriahan ni juga terpalit rasa sedih... seminggu sebelum raya, my best friend kembali kepadaNYA, amat terkilan hati ini sehari sebelum arwah meninggal, arwah ada ajak kami berbuka puasa bersama...tetapi nak buat macam mana Tuhan lebih menyayanginya...actually kami tak tahu arwah sakit apa...??Lebih sedih kehilangan nya ialah my hubby, arwah adalah kawan baik my hubby sejak kecil lagi...dan lebih menyayat hati arwah baru melangsungkan perkahwinan bulan 4 tahun ini dan isteri arwah sekarang mengandung 2 bulan. Ya Allah hebatnya dugaan mu... kepada isteri arwah semoga tabah meneruskan hidup dan anggap lah ini sebagai ketentuan darinya....
Al-Fatihah to our best friend Mohd Khairu Zaidi, Moga roh arwah dicucuri rahmatNYA dan diletakkan antara insan-insan yg terpilih disisi Allah S.W.T .







Saturday, August 29, 2009

7 Months Old

MASTERED SKILLS
most 7 months old babies can do:
• Bear some of their own weight for short periods if they stand supported
• Sit without support
• Start to anticipate what is going to happen next
• Feed himself
• Begins to understand more of what you say especially if accompanied by actions.

EMERGING SKILLS
may be able to:
• Get into a sitting position from lying on her stomach
• Begin to crawl forward
• Pick up something and pass it from one hand to the other
• Babble using double syllable sounds like ga-ga-ga-ga-, ba-ba-ba-ba.

ADVANCED SKILLS
a few babies can:
• Stand while holding onto something
• Wave goodbye
• Bang objects together.

source *
http://www.annabelkarmel.com

Friday, August 28, 2009

: : Alisha going to 7 month : :

Esok Alisha dah masuk 7 bulan, so far Alhamdullillah si bam-bam semakin sihat, sudah naik walker and dah mamam... pandai menyiarap , duduk belum tahu lagi.... pandai membebel baaa baaa maa maaa gaa gaa, kuat mamam... badan ketul-ketul... tak pandai duduk ag without support dan yang latest dah pandai marah-marah yer ... notie Alisha ni yer....so layan yer picture terbaru Alisha :)

wah terror tak kite??menyiarap sambil pegang puting hihihi
mummy... Alisha tak nak amik gambo...huhuhu
waaaa tak nakkk
mummy taknak senyum :(
ish tengok tu dahi berkerut-kerut... Alisha Alisha marah yer sayang.....
Blog Widget by LinkWithin